top of page
Zoeken

Hoe hypnotherapie werkt en wat klanten kunnen verwachten.

Heel vaak overkomt het je dat je dingen leest of leert, of dat je dingen wordt verteld waarvan je denkt : "Dat weet ik toch al? Niks nieuws onder de zon!"


Terwijl ook het besef indaalt dat je desondanks dat je datgene al wel weet,

je er al die tijd toch aan voorbij ging en soms zelfs helemaal in strijd handelde met dat dingetje, waarvan je al die tijd al wist, dat je het al die tijd al fout deed.

Het gekende, volharden in de boosheid.

Dat komt omdat je bewuste zijn, jou al die tijd ook opdraagt om dingen te doen zoals je ze doet.

Tot het zich wreekt en je jezelf er niet meer prettig bij voelt dat je doet wat je doet ... op de manier waarvan je weet dat het de foute is.

Dat kan gaan over roken, eten of snoepen, alcohol drinken, bepaalde gedachten cultiveren ...


Wat hypnotherapie dan doet is jou in trance brengen, en via die trance wordt er contact gemaakt met je onderbewustzijn.

Want je onderbewuste zijn (dat wat je weet maar niet mee bezig bent) is hetgeen wat je bewuste zijn (dat waarvan je weet dat het verkeerd is) bijstuurt.

En in die trance ... of hypnose ... wordt jouw onderbewustzijn dan op een aardige manier de levieten gelezen en opgedragen om je bewuste zijn bij te sturen ... en te maken dat je de dingen nu wél doet zoals je weet dat het hoort.


In die trance kunnen we ook wel achterhalen op welk punt het fout is beginnen gaan, of wat heeft gemaakt dat je de dingen bent beginnen doen / denken zoals je vandaag doet. Want, je onderbewustzijn heeft ook een fantastisch geheugen van alles wat jij al meemaakte! De dingen waarvan je in de verste verte niet kan denken dat je ze met je bewuste brein uit je geheugen zou kunnen opdiepen, komen op eenvoudige vraag naar boven in hypnose. Dit noemt dan regressie... en die regressie kan ver gaan. Dat gaat tot je jeugd, je kindertijd ... je babytijd ... je kan zelfs je geboorte herbeleven!

Straffer zelfs, voor wie ervoor openstaat ... kan je zelfs naar vorige levens teruggaan. Ik ben er intussen zelfs al van overtuigd dat ons bewustzijn in dit leven vergelijkbaar is met een refurbished harde schijf zoals je ze in computers kan vinden!

Hoe dan ook, zoals in psychotherapie gesprekken gevoerd worden met een klant om te achterhalen waar het probleem zich vormde ... kan dit in hypnotherapie vrij eenvoudig opgevraagd worden en eens je weet waar het probleem zich vormde, heb je ook een basis waarvan je kan uitgaan om de knop om te draaien en je gedachten om te draaien naar het positieve denken en handelen.

Of zoals dan bij gedragstherapie plannen worden opgesteld om je handelen aan te passen en je gedrag te veranderen naar het gedrag waarvan je vooropstelt dat je wil hanteren ... kun je dus ook met hypnose je onderbewustzijn de opdracht geven deze therapie te ondersteunen.

Sterk te ondersteunen zelfs, want hypnose ... het doet wat met je.


Een gegeven waar ik evenwel niet wil aan voorbij gaan is, het is hypnotherapie ... en ik leg de nadruk op therapie. Er is nooit een garantie dat je met 1 sessie je hele leven omgooit en het ideale denkpatroon en/of gedrag vertoont. Ik zeg niet dat het niet kan met 1 sessie ... maar eerlijk, de kans is klein dat je met 1 sessie volledig geholpen bent.


Wat het roken betreft bijvoorbeeld kan het lukken, wanneer je een gelegenheidsroker bent of bitter weinig rookt... maar iemand die 25 sigaretten per dag rookt en dit al 20 jaar lang ... we moeten realistisch blijven. Maar de afbouwreeks in 4 sessies is dan weer heel effectief!


Ook tot diepe rust komen kan in één sessie , en je kan er intens van genieten ... en volledig uitgerust weer vertrekken alsof je next level geslapen hebt gedurende de tijd van één sessie. Maar daar hoef je dan ook geen gedrag veranderende of gedachten veranderende resultaten bij te hebben. Dat zijn sessies die werken zoals je naar de sauna gaat voor je lichaam... maar dan voor je brein.

Maar voor de rest is het therapie ... een bijzondere therapie, dat wel ... desalniettemin therapie.


Wat kan je verwachten ?


Het gaat te werk als volgt.

We beginnen met een intensief gesprek. Eigenlijk is het als een intakegesprek bij een psychologische praktijk waarbij we in de diepte gaan op jouw (hulp)vraag. Dit doen we aan de hand van vragen die ik je stel die allesomvattend zijn. Die gaan over je gezin, je sociale vaardigheden ... hoe tevreden je bent over bepaalde aspecten van jezelf ... laat me het erop houden, dat de vraagstelling breed gaat.

Dit is eigen aan de holistische aanpak die inhoudt dat we niet alleen op zoek gaan naar het bestrijden van symptomen maar evenzeer aan het op zoek gaan naar de oorzaak.

Dit gesprek is ook bepalend voor de aanpak van de therapie.


Na het intakegesprek volgt de hypnosesessie die begint met ... relaxeren... ontspannen ... tot rust komen. Er word je om te beginnen een ademhalingstechniek aangeleerd waarbij je langzamer ... en dieper gaat in ... en uitademen. Hoe trager en dieper je ademt, hoe rustiger je bent (wordt).

Ben je eenmaal rustig, word jou gevraagd je ogen te sluiten ... en doe ik een bodyscan met je. Niks vies hieraan! Je houd je kleren aan!

Een bodyscan houdt in dat je in navolging van mijn opdracht , stelselmatig je gehele lichaam gaat ontspannen... van de kruin van je hoofd ... tot de topjes van je tenen... ontspan je alle spiertjes in je lichaam ...

Om te achterhalen of je volledig ontspannen bent , zal ik (vooraf afgesproken) even je onderarm opheffen ... checken of je nog meegeeft om die te heffen ... en wanneer de onderarm slap hangt als een natte vod ... ben je volledig fysiek ontspannen.


Zodra je fysiek ontspannen bent, ga ik je ook mentaal ontspannen. Dit houdt in dat je de opdracht krijgt om luidop af te tellen terwijl je de cijfers in je hoofd ook ziet ... en je telt af van 100 ... tot je de cijfers in je hoofd niet meer ziet ... je laat ze vervagen en verdwijnen terwijl je telt. Dit is belangrijk omdat wanneer je jezelf concentreert op die cijfers in je hoofd, je brein ondertussen ook niet meer gaat freewheelen en beginnen denken aan andere dingen die je gedachten kunnen doen afdwalen ... en terwijl dit gebeurt... schakel je in dezelfde moeite ook je kritische denken uit ... en stel je je open voor de komende hypnotische suggesties.


Zowel fysiek als mentaal ontspannen, verdiep ik de hypnose ... je wordt gevraagd om te visualiseren dat je bovenaan een trap staat van 10 treden ... ik tel af naar 0 ... en bij élk cijfertje naar beneden die ik zeg, ga jij in je hoofd en gedachten ook een stapje naar beneden op die trap... wanneer je dan op 0 staat ... ben je in hypnose.

Die hypnose verdiep ik dan nog met verdiepende begeleiding door een natuurlijke omgeving van jouw keuze ... dat kan in een bos zijn ... op het strand ... of in de bergen ... maakt niet uit, je geniet op dat moment al intens van de natuur alsof je er middenin staat.

Na deze verdieping gaat de sessie dan door die voor jou het meest van toepassing is op dat moment ... of de sessie waarop je keuze viel toen je je aanmeldde als klant.

Op het eind van de sessie word je dan opnieuw in gedachten naar de trap gebracht waar de hypnose begon , tel ik van 1 tot 10 ... en bij 10 sta je weer bovenaan de trap en open je je ogen opnieuw. Einde sessie.

De sessie wordt opgenomen en je toegestuurd opdat je ze naderhand ook 'bewust' kan herbeleven.

Daarnaast, word je ook een zelfhypnose opgenomen ... die opname doe ik terwijl ik je uitleg wat je moet doen, hoe je best zit en terwijl ik je opnieuw in een korte hypnose breng waarbij ik ondersteunende suggesties inspreek.

Deze zelfhypnose helpt jou dan ook thuis om opnieuw in deze hypnotische staat te komen en de suggesties versterken zichzelf steeds hoe vaker je deze oefening herhaalt.13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gelukkig !

Comments


bottom of page