top of page
Zoeken

Gelukkig !

Bijgewerkt op: 21 jul. 2023

Geluk ... gelukkig zijn... gelukkig worden ... het is een onderwerp dat 'de mens' al eeuwenlang fascineert. Het streven naar geluk is een intrinsiek verlangen dat in ieder van ons aanwezig is.

Maar wat is geluk eigenlijk?

En hoe kunnen we het bereiken?

In dit blog-bericht zal ik betogen dat dat geluk niet afhankelijk is van externe omstandigheden, maar eerder een innerlijke staat van zijn is die we kunnen cultiveren.


In de eerste plaats is het belangrijk om te begrijpen dat geluk niet kan worden gedefinieerd aan de hand van materiële bezittingen. Deze factoren kunnen zeker bijdragen aan ons welzijn, en wanneer we al een hele tijd ergens op wachten en dat dan uiteindelijk bekomen ... kan ons geluksgevoel wel eventjes een zekere 'boost' geven. Weet echter, dat die boost ook weer daalt zodra de gewenning er is dat datgene waar je zo lang op wachtte een tijdje in je bezit zal zijn.

Materiële bezittingen zijn dus zeker niet de essentie van geluk. Een persoon kan rijkdom en succes hebben maar toch diep ongelukkig zijn. Daarentegen kan iemand met weinig materiële bezittingen en weinig succes in de maatschappij alsnog een diepe innerlijke vreugde ervaren.

Dit toont aan dat geluk niet afhankelijk is van externe omstandigheden, maar eerder een innerlijke gemoedstoestand is.


Een belangrijk aspect van geluk is het vermogen om ... tevreden te zijn met wat we hebben.

Vaak streven we naar meer, denkend dat het ons gelukkiger zal maken. Maar in werkelijkheid kan het najagen van materiële bezittingen en externe successen ons juist ongelukkiger maken. Het constant verlangen naar meer, creëert een gevoel van ontevredenheid en onrust. Daarentegen kan het cultiveren van dankbaarheid voor wat we al hebben ons net helpen om gelukkiger te zijn. Door te waarderen wat we hebben, kunnen we tevredenheid vinden in het heden en genieten van de kleine geneugten van het leven.

Tip: Noteer voor de periode van 1 maand, elke avond in een schriftje waar je die dag dankbaar voor was en / of wat je die dag als positief hebt ervaren. Ga niet voorbij aan de kleinste dingetjes als bvb 'de glimlach van een onbekende op de trein' ... Hoe banaal het ook mocht lijken op het moment, naderhand bekeken droeg het bij tot een positief momentje. Je zal versteld staan wat een positief boekje je zal bezitten op het eind van de maand!


Een ander aspect van geluk is het hebben van zinvolle relaties en verbindingen met anderen. Mensen zijn, op zich, sociale wezens en het hebben van liefdevolle relaties is essentieel voor ons welzijn.Geluk kan worden gevonden in het delen van vreugde, verdriet en ervaringen met anderen. Het geven en ontvangen van liefde en steun kan een diep gevoel van voldoening en geluk teweegbrengen. Daarom is het belangrijk om te investeren in onze relaties en tijd en energie te steken in het opbouwen van sterke banden met anderen. Er evenwel rekening mee houdend dat je vooral in de eerste plaats ... lief voor jezelf moet zijn. Leer tevreden te zijn met wie je bent, met hoe je eruit ziet ... verzorg je lichaam, je moet het er een heel leven mee uitzingen.

Tip: Doe onverwacht en onbaatzuchtig iets voor een ander waarvan je weet of vermoed dat die er blij mee zal zijn, of geholpen mee wordt ... out of the blue, zonder er iets voor terug te verwachten. Dat mag een naaste, een geliefde zijn... of iemand die je kent maar niet zo dichtbij je staat ... of een vreemde die je tegenkomt en waarvan je ziet dat die op één of andere manier je hulp kan gebruiken. Je zal versteld staan wat dankbaarheid van anderen, met jou doet.


Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat geluk een persoonlijke ervaring is en voor iedereen anders kan zijn. Wat voor de ene persoon gelukkig maakt, kan voor een ander persoon een ander effect hebben. Het is daarom essentieel om te luisteren naar onze eigen behoeftes en verlangens en ons niet te laten beïnvloeden door externe verwachtingen of sociale druk. Door authentiek te zijn en te leven in overeenstemming met onze eigen waarden en doelen, kunnen we een dieper gevoel van geluk ervaren.

Tip: Geef meditatie oprecht een kans. Je kan tal van begeleide meditaties vinden op verschillende platformen, je kan ook jezelf de kans geven om met meditatieve muziek (of gewoon in stilte) je gedachten uit je hoofd te krijgen en naderhand zelfs inzichten in je hoofd. Na enkele keren zal je merken dat het je alsmaar beter zal afgaan.


Conclusie: Geluk is gen einddoel dat afhankelijk is van externe omstandigheden, maar eerder een innerlijke staat van zijn die we kunnen cultiveren. Het vermogen om tevreden te zijn met wat we hebben, het hebben van zinvolle relaties en het leven in overeenstemming met onze eigen waarden zijn allemaal belangrijke aspecten van geluk. Door deze elementen te omarmen en te cultiveren, kunnen we een diepere en duurzamere vorm van geluk ervaren.
21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page