En wat zegt de wetenschap daar nu eigenlijk over ?
Bijgewerkt op: 27 mrt.
Hypnose, ik ga niet ontkennen dat velen hier enige scepsis tegenover hebben. Want zeg nu zelf, iets zo simpels , wat zovele toepassingen zou hebben … Zou dat niet populairder zijn moest het werken?
Ik ga niet zeggen dat het nog in zijn kinderschoenen staat. Wat wel duidelijk is, is dat wie zich aan hypnose waagt … om onder hypnose te gaan of om te hypnotiseren, nog steeds aan het begin van een pioniersperiode staat.
Algemene meningsvorming is een dingetje waar je héél veel geduld moet voor oefenen wil je ook maar een beetje een sneeuwbaleffect ontwaren. Het is net als tradities … die veranderen ook met de eeuwen telkens wanneer er systematisch kleine nuances worden aan toegebracht.
Dat ‘het’ werkt … ik moet er niet meer van overtuigd raken. Wie intussen al de stoute schoenen aantrok om het te proberen, al dan niet uit nieuwsgierigheid of om een kwaal(tje) te verbeteren … is / zijn intussen ook overtuigd van de gunstige toepassingen.
Maar … wat zegt de wetenschap hier nu over?
De wetenschap erkent dat hypnose een effectieve methode kan zijn voor bepaalde toepassingen zoals bvb. pijnbestrijding, stressvermindering en gedragsverandering. Er is echter nog steeds veel discussie over hoe hypnose precies werkt en wat de beperkingen zijn. Er zijn verschillende theorieën over hoe hypnose werkt. Een van de meest gangbare theorieën is dat hypnose de aandacht en concentratie verhoogt, waardoor de persoon meer ontvankelijk wordt voor suggesties. Een andere theorie is dat hypnose werkt door het veranderen van de manier waarop de hersenen informatie verwerken. Er zijn ook beperkingen aan hypnose. Hoewel hypnose effectief kan zijn voor sommige mensen, werkt het niet voor iedereen en kan het niet worden gebruikt als vervanging voor medische behandelingen. Over het algemeen kan worden gezegd dat hypnose een veelbelovende therapie kan zijn, maar dat er nog onderzoek nodig is om de effecten en beperkingen ervan volledig te begrijpen.
In de praktijk is het inderdaad zo dat het niet altijd voor iedereen werkt.
We weten zelf dat kinderen onder de 5 jaar, ouderen ouder dan 75 en mensen met een mentale beperking en/of met een iq van minder dan 75 nauwelijks tot niet in hypnose te brengen zijn.
Van de mensen bij wie hypnose wel lukt, is geweten dat hierbij zo’n 10 % mensen is waarbij de therapeutische doeleinden van de hypnose geen effect heeft.
Ook is het zo dat bij de mensen bij wie het lukt om ze in hypnose te krijgen 10 tot 15 % ervan een heel hoge effectiviteit hebben.
De 70 – 80 % die overblijven van de mensen bij wie het lukt om ze in hypnose te brengen, heeft gunstige gevolgen van hypnose. Dit gaat dan om de eerste sessie. Weet dan wel… dat we de suggesties die we in deze hypnose geven, naderhand versterkt worden door de zelfhypnose die we nog meegeven.
Wat op z’n beurt de effectiviteit nog verhoogt.
Dat het geen vervanging is voor medische behandelingen, daar zijn we het volledig mee eens!
Over het algemeen is het belangrijk om te onthouden dat hypnose geen wondermiddel is.
Ik zou het nooit op mijn geweten willen hebben dat iemand zijn / haar / hun wetenschappelijk medische behandeling stopzet en alles op alles zet omwille van zijn / haar / hun heilige geloof in hypnosetherapie.
Laat dat duidelijk zijn!
Waar ik echter wel mijn eigen heilige vertrouwen in heb, is het feit dat hypnose een stevige ondersteuning kan zijn in het lopende medische behandelproces!
Stel, iemand heeft een levensbedreigende ziekte als kanker. En we weten ook dat een positieve ingesteldheid in vele kankerbestrijdingen een zeer positieve invloed kan hebben naar genezing toe. Dan is het toch wiedes dat een hypnosesessie die mede deze ingesteldheid onderbouwt alleen maar mede-helend kan zijn?
Of wanneer iemand in behandeling is bij een psycholoog of psychiater in zijn strijd tegen depressie… kan een hypnosesessie deze strijd toch verkorten mits ondersteunend werk ?
Ikzelf, als hypnosetherapeut / Life coach … ik hou me eraan de eerste te zijn mensen door te sturen naar de wetenschappelijke professionele hulp bij mensen bij wie hypnosetherapie alleen niet voldoende zou zijn.
Da’s mijn afspraak met u , want u als mens bent me te kostbaar.
