top of page

Over Meditatie & Mindfulness

Meditatie is de kunst van het stilstaan in een wereld die altijd in beweging is.

Wat houdt meditatie nu eigenlijk in?

Meditatie is een praktijk waarbij je bewust je aandacht richt op het huidige moment,

zonder oordeel.

Het gaat om het observeren van je gedachten, gevoelens en sensaties, zonder erin meegezogen te worden.

Door regelmatig te mediteren, kun je innerlijke rust, helderheid en een dieper begrip van jezelf ontwikkelen. Het helpt je om meer in het moment te leven en bewust te zijn van je gedachten en emoties , zodat je beter kan reageren op situaties in het dagelijks leven.

Wat houdt mindfulness dan eigenlijk in?

Mindfulness is een mentale toestand en een praktijk die draait om het bewust en doelbewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder oordeel.

Het is een vorm van bewustzijn waarbij men zich volledig richt op wat er op dat moment in het hier en nu gebeurt, zonder zich te laten meeslepen door gedachten over het verleden of de toekomst.

Deze praktijk komt voort uit eeuwenoude meditatieve tradities, maar heeft in de moderne tijd veel aandacht gekregen als een techniek om stress te verminderen, emotionele veerkracht te vergroten en de algehele welzijn te bevorderen.

Door zich bewust te zijn van de gedachten, gevoelens en sensaties in het moment, kunnen mensen beter reageren op stressvolle situaties, negatieve emoties beter beheersen en meer in contact komen met hun innerlijke zelf.

Belangrijke elementen van mindfulness zijn het cultiveren van opmerkzaamheid, acceptatie en mededogen. Het gaat erom dat mensen hun ervaringen observeren zonder zich eraan vast te klampen of ze te vermijden, en hen te aanvaarden zoals ze zijn, zonder veroordeling.

 

Mindfulness kan worden beoefend door middel van meditatie, ademhalingsoefeningen en het bewust zijn van dagelijkse activiteiten, waardoor het een krachtig hulpmiddel is om het welzijn en de geestelijke gezondheid te bevorderen.

2DD30283-EB41-4013-A974-B1CB99C192AE.jpeg

bottom of page